Kleur
Als u foto's wilt printen, wilt u dat de kleuren op uw beeldscherm overeenkomen met de kleuren op de afdruk. Een waarschuwing vooraf: dat zal niet voor 100% lukken, maar we kunnen aardig in de buurt komen. Het proces dat hieraan ten grondslag ligt, is kleurmanagement en sommige mensen hebben daar hun beroep van gemaakt, dus het vakgebied en bijbehorende terminologie kan behoorlijk complex zijn. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden door een aantal simpele stappen te doorlopen waarmee u aardig op weg bent.
De fotocamera
Indien het mogelijk is, dient u deze aantal instelling op uw camera te veranderen.
- Fotograferen in RAW-formaat (i.p.v. jpg), hiermee heeft u veel meer speelruimte om correcties te maken;
- Kleurruimte instellen op Adobe RBG i.p.v. sRGB, hiermee legt u een groter bereik van het kleurenspectrum vast;
- Heeft u compactcamera zonder deze instelmogelijkheden? Probeer dan wel in de hoogst mogelijke resolutie te fotograferen.
Houdt u er rekening mee dat u wel moet beschikken over
software die RAW-bestanden kan bewerken en als u foto's bij een fotolab laat afdrukken, deze vaak in sRGB werken als grootste gemene deler.
De monitor
Dit is de meest belangrijke stap, u kunt kleurcorrecties maken zoveel u wilt, zonder goede afstelling blijft het giswerk. Veel monitoren staan te helder en te blauw afgesteld. De richtlijn voor foto's is 100-120 cd/m2 en een kleurtemperatuur tussen de 5000 en 6000 gr. Kelvin.
Calibratie van uw monitor is daarom een belangrijke stap. Apple IOS en Windows hebben hun eigen softwarematige calibratie, wat redelijke resultaten geeft. Wilt u echt goede resultaten, dan dient de monitor (regelmatig) hardwarematig gekalibreerd te worden.
De printer
Op de printer gebeurt het allemaal en daar zit het grote probleem van kleurbeheer. De kleurruimte waarin tot nu toe is gewerkt, is RGB (rood, groen en blauw), terwijl uw printer met CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en blacK) werkt. Deze laatste is namelijk iets anders dan de RGB-kleurruimte waardoor sommige kleuren anders worden weergegeven. Professionele inkjetprinters hebben daarom vaak meer inkten dan de 4 standaard inktcartridges om dit verschil te verminderen.
Het printmateriaal
Ook het materiaal waarop geprint wordt, kan kleurverschillen geven. Zo heeft een glanzende papiersoort een groter kleurbereik dan een matte papiersoort.
Kleurprofielen
Om al deze apparaten met elkaar te laten communiceren hoe een bepaalde kleur eruit moet zien, zijn er kleurprofielen nodig. Veel fabrikanten leveren een algemeen kleurprofiel bij of het kan gedownload worden van de website. Voor inkjetprinters zijn er heel veel materialen beschikbaar en iedere combinatie van printer en printmateriaal heeft zo z'n eigen kleurprofiel. Voor het beste resultaat laat uw voor iedere apparaat en printer/papier combinatie een kleurprofiel maken.
Een site die dieper op de materie ingaat is die van
Eizo. Voor vragen kunt u natuurlijk altijd
contact met mij opnemen.