Het leuke van dit vak is, is dat er altijd wel iets nieuws te leren is. Vaak omdat je klanten vragen of er iets mogelijk is of, ietsje erger, er is iets fout gegaan. Zo ook bij klant X, waar ik een set films had geleverd. Een nieuwe klant, altijd spannend, want een nieuwe klanten staan gelijk aan (aanloop)problemen. Ze hebben allemaal zo hun eigen wensen en ideeën hoe ze hun films willen hebben, een beetje wennen aan elkaar dus. En jawel, met een paar dagen werd ik gebeld met de mededeling dat de films niet helemaal conform de specificaties waren en dat de overvul niet klopte.
Van tevoren had ik wel telefonisch overleg hierover, maar miscommunicatie ligt al gauw op de loer. En een overvul in punten is niet hetzelfde als overvul in mm., waarvan akte. Dus na een nieuw bestand met de juiste overvul en een set films, waren de problemen tot tevredenheid opgelost.
Nu kon ik mij herinneren dat mijn Raster Image Processor daar een stukje software voor heeft, zodat dat kunstje automatisch kan worden uitgevoerd. Dus de handleiding opgezocht en wat testen uitgevoerd met uitstekende resultaten. Wat ik op de preview zag, zou ik nooit zelf voor elkaar kunnen krijgen in zo’n korte tijd.
Nu niet allemaal te enthousiast worden, trapping is ingewikkelde materie en bedoeld voor vakidioten. Elke drukpers, te bedrukken materiaal en bestand heeft zo z’n eigen specificaties en het aantal instelmogelijkheden van de software is aanzienlijk. Dus overleg, specificeer, controleer, meet en test desnoods, voordat je aan trapping begint. Miscommunicatie wordt anders misregistratie. Aanvullende informatie staat op de
webpagina filminfo onder de tab "Trapping", maar neem
contact met mij op indien er trapping nodig is.
Even een korte uitleg: overvul, ook wel trapping genoemd, is het breder maken van bepaalde beeldelementen om misregistratie bij het drukken van meerdere kleuren te voorkomen. Misregistratie is het verschijnen van een witte (papier)opening tussen de drukkleuren, waar deze eigenlijk tegen elkaar aan gedrukt hadden moeten worden.