Nieuwsberichten van SK

Nieuwsblog van een drukker/printer

info@drukkerijsk.nl

Gaat er nog wat gebeuren in 2020?

Tja, na afgelopen jaar toch maar goede voornemens gemaakt en iets meer schrijven op dit blog. Of iemand het leest, waarschijnlijk niet, maar het is therapeutisch, en ik doe het omdat ik het leuk vindt. Lekker even thuis werken (dankzij internet), hond op schoot, koffie onder handbereik, wie doet me wat.
2020 dus, nieuw decennium voor de deur. De afgelopen 2 jaar keihard gewerkt, lange dagen, lange weken. Nu even de focus op andere zaken. Weer gezond bezig zijn en op de fiets naar het werk, lange wandeltochten met de hond maken, fotograferen, zenmeditatie weer oppakken, lezen, schaken, nieuwe mensen leren kennen, nieuw dingen leren, aandacht voor mijn gezin, familie en vrienden. Allemaal zaken die het leven leuker en zinvol maken. Dus mocht u niet zoveel meer lezen op dit blog, tja, dan weet u waar dat aan ligt…

Is er nog wat gebeurd in 2019?

Het hele jaar druk, druk… Kijk even op mijn blog en zie tot mijn grote schrik dat ik eigenlijk helemaal niks heb geschreven, geen komma, geen punt, geen letter. Ben ik dan alleen maar met dagelijkse dingen bezig geweest? Nou niet helemaal…, dus tijd voor een update.
Allereerst heb ik een reserve filmbelichter gekocht. Zelfde type: een Katana 5055. Meer omdat ik regelmatig de vraag krijg hoelang ik nog doorga met films belichten en ontwikkelen. Met deze aankoop hoop ik gelijk die vraag te beantwoorden: nog heel lang. Mocht mijn huidige machine het opgeven en niet meer te repareren zijn, staat nummer twee klaar om die taak over te nemen.
Voordeel van deze aanschaf is de modernere software. Met versie 10 van de Harlequin rip werkt het toch allemaal net wat makkelijker.
Verder nog een productieprinter gekocht, weer een Konica Minolta Accuriopress C1070, metertje of 3-4 lang, past allemaal maar net. Werkt ook makkelijk, maar sneller vooral. Papier komt er mooi recht uit. Kleurkalibratie gaat een stuk makkelijk, kortom een hele verbetering.

Nummeren van kettingformulieren

Sinds jaar en dag liet ik al het nummerwerk van kettingformulieren door collega's maken. Zij besteedden werk bij mij uit, ik weer bij hun, iedereen blij. Maar wat als je collega ermee stopt, dan heb je wel ff een probleem(pje). Enfin, geen paniek, een nummermachine werd aangeboden via een veilingsite en ik was de enige zot die een bod uitbracht. Geld overgemaakt, transport geregeld, elektriciën machine laten aansluiten en een oud-collega Jaap gebeld voor instructie. Vrijdagmiddag was het zover, effectief 1 uur instructie gehad, 2 uur gezellig praatje pot. En als er nog iemand op zoek is naar een goede, ervaren, leuke en gezellige collega, met ruime ervaring in de grafische industrie, kijk dan beslist eens op zijn linkedin-profiel.
Nummeren dus…, oplopend, aflopend 7-cijferig, zwart of in rood, enkelvoud of meervoud, het kan allemaal. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Groot onderhoud aan de filmbelichter

Na 15 jaar zonder storing te hebben gewerkt, was het op een slecht moment toch zover. Twee ongewenste haarlijnen door het beeld. Wit op zwart, om het zo maar eens te zeggen.
Filmontwikkelmachine gecontroleerd, lens schoongemaakt, herstart, handleiding geraadpleegd, hogere machten aangeroepen. Het mocht allemaal niet baten, de lijnen bleven onverbiddelijk in beeld.
Ik heb heel klein ogenblikje overwogen om met maskerfolie en rode afdekaarde aan de slag te gaan. Beide staan nog ergens in een hoekje te dromen over de hoogtijdagen van de Grafische Industrie en af en toe vertellen ze elkaar sterke verhalen over vroeger.
Met het nodige kunst- en vliegwerk en zonder folie en afdekaarde, konden er toch nog wat films uitgedraaid worden, maar makkelijk was anders. Ieder zijn vak, dus hoogste tijd om de hulptroepen in te schakelen en monteur Ike te bellen (zo'n naam geeft vertrouwen).
En toen de optiek afgestoft, de laserintensiteit drastisch teruggeschroefd, de maatvoering afgesteld, de software ontdaan van allerlei onzinnige pagesetups, calibratie opnieuw uitgevoerd, nieuwe filters geïnstalleerd en de spinnen de huur opgezegd.
Dus er worden weer films belicht en ontwikkeld. Zonder ongewenste lijnen welteverstaan. Meer weten, bel +31-(0)174-385252 of bezoek de info-pagina.

De juiste pdf-instellingen om films te belichten (altijd handig)

Voor iedereen die mijn mailing (met afbeeldingen) over film uitdraai heeft gemist, hieronder nog een keertje.
Als u met Adobe Indesign, Illustrator of Distiller werkt, kunt u onze joboptions downloaden om een pdf te maken voor filmbelichting. Deze instelling is bedoeld voor monochrome afdrukken (voor full-color cmyk adviseer ik de standaard-instellingen van Adobe). Een aantal zaken zijn hierbij voor u ingesteld voor een probleemloze verwerking op onze belichter:
  • In het algemene scherm is gekozen voor de PDF/X-1a:2001 standaard,
  • Compressie voor grijswaarden- en monochrome afbeeldingen is uitgezet, kleurafbeeldingen blijven op 300 ppi staan.
  • Kleuromzetting staat ingesteld op "omzetten in doel (nummers behouden)" voor een juiste CMYK conversie.
  • De uitvoerintentie is Coated Fogra 27, deze conversie bewaart het beste de RGB-kleur zwart (R=0 G=0 B=0).
"Tekens en afloopgebied" staan ook ingevuld, die kunnen evt. overschreven worden. Onder "Geavanceerd" wordt alle transparantie afgevlakt en "Beveiliging" is uitgeschakeld.

Mocht u niet met een van deze programma's werken, dan kunt misschien in de documentatie van uw huidige programma kijken of deze PDF/X-1a:2001 ondersteunt. Meer informatie kunt u op film-info pagina vinden. Voor vragen of opmerkingen, kunt u contact met mij opnemen.

PS. de download is om veiligheidsredenen opgeslagen als een zip-bestand, deze moet eerst uitgepakt worden. Daarna kunt u dit bestand dubbelklikken om te installeren.